BREDA - De eerste buschauffeurs van het stads- en streekvervoer in Midden- en West-Brabant zijn dinsdag begonnen met stiptheidsacties. Bestuurder Jan de Jong van FNV Bondgenoten heeft dat gemeld.

De chauffeurs zijn boos omdat een deel van de ondernemingsraad zaterdag een geheim akkoord sloot met de directie van busbedrijf Veolia. Ze denken dat de huidige arbeidsvoorwaarden worden versoberd.

De vakbond verwacht dat de gevolgen van de acties dinsdag nog zijn te overzien omdat nog niet alle chauffeurs op de hoogte zijn. Later in de week kunnen de vertragingen verder oplopen, denkt De Jong.

Pauzes

Het is de bedoeling dat buschauffeurs alle wettelijke regels exact naleven. Pauzes worden precies in acht genomen, ze houden zich precies aan de maximumsnelheid en rijden bij halteplaatsen niet verder voordat alle passagiers hun zitplaats hebben ingenomen.

De vakbond verwacht dat de dienstregeling uiteindelijk helemaal in het honderd loopt. Zo moet blijken dat marges te krap zijn en dat Veolia voor een te laag inschrijfbedrag de concessie heeft gewonnen en het verlies nu afwentelt op het personeel.