AMSTERDAM - Het bankentrio van Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander heeft een bod uitgebracht op ABN Amro van 71,1 miljard euro. Dat hebben de banken dinsdag bekendgemaakt.

Bekijk video

Het bod komt neer op 38,40 euro per aandeel. De drie willen 79 procent van de overnamesom in contanten betalen. Ruim een maand geleden brachten de drie banken al een indicatief bod uit.

De banken meldden dat de bieding onder meer afhangt van de stemming van de aandeelhouders van ABN Amro over de verkoop van het onderdeel LaSalle. Deze Amerikaanse dochter is verkocht aan Bank of America, maar over die transactie loopt nog een rechtszaak.

Onderhandelingen

RBS heeft de afgelopen tijd gesprekken gehad met Bank of America over LaSalle, zo bevestigde bestuursvoorzitter Fred Goodwin van RBS. "Maar die onderhandelingen hebben niet geleid tot een overeenkomst", aldus de topman. RBS wil het kroonjuweel graag bij de Amerikanen losweken. Of de gesprekken nog voortduren, liet de topman in het midden.

Van de totale overnamesom betaalt RBS 27,2 miljard. Fortis neemt 24 miljard voor zijn rekening, terwijl Santander 19,9 miljard neertelt. Het contante gedeelte bedraagt 30,40 euro per aandeel. Het 'papieren' gedeelte van het bod betreft aandelen RBS. Elk aandeel ABN Amro levert 0,844 aandeel RBS op.

Kostenvoordelen

De drie banken verwachten dat de overname van ABN Amro kostenvoordelen oplevert van 4,23 miljard euro. Dit bedrag kan volgens per eind 2010 gerealiseerd zijn. Fortis verwacht zijn winst per aandeel per eind 2010 met 4,3 procent te kunnen stuwen.

Om het bod te financieren wil Fortis ter waarde van 15 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven. Van andere geldschieters verwacht Fortis maximaal 5 miljard euro te ontvangen. Verder maakt het bedrijf 8 miljard euro vrij. Dat gebeurt onder meer via de verkoop van bedrijfsonderdelen, zoals belangen die het bedrijf houdt in andere ondernemingen. Ook RBS en Santander geven nieuwe aandelen uit.

Schrikken

Volgens Jean-Paul Votron, bestuursvoorzitter van Fortis, hoeven zijn aandeelhouders niet te schrikken van zo'n grote uitgifte van nieuwe aandelen.

Het consortium stelt dat het een beter bod neerlegt dan rivaal Barclays. Zo wijzen de drie erop dat hun bod 8,6 miljard euro hoger is en voor een groot deel in contanten. Eerder bood Barclays 36,25 euro per aandeel. Dat bod is volledig in aandelen. Barclays rekent erop 3,5 miljard euro aan kostenbesparingen te behalen per eind 2010.

Banenverlies

Het consortium verwacht wereldwijd minder banenverlies te veroorzaken dan ABN Amro en Barclays. Zij lieten eerder weten 12.800 banen te schrappen en er 10.800 te willen overhevelen naar lagelonenlanden.

Beleggers reageerden lauw op de aankondiging van de bankengroep. Het aandeel van ABN Amro daalde met bijna 1 procent tot 35,79 euro. Fortis ging op de Amsterdamse beurs met 0,8 procent omlaag.