AMSTERDAM - Mensen die een verzekering willen afsluiten gaan tussenpersonen per uur betalen. Financieel adviseurs verliezen daarmee hun provisie van verzekeraars per verkochte polis.

"De beloning wordt fundamenteel anders: adviseurs worden alleen betaald door klanten." Dat staat in een geheim rapport van verzekeraars, schrijft De Telegraaf maandag. Klanten zouden zo niet langer naar de duurste, maar naar de beste polis worden geleid.

De verzekeraars zouden het plan binnen vijf jaar willen doorvoeren voor alle schade-, zorg-, pensioen-, en levensverzekeringen.

Status

Adviseurs die voor meer verzekeraars werken en alleen die producten aanbieden 'kunnen niet meer bestaan', zo zou in het plan staan. Wel zetten verzekeraars verkoopagenten in, die een minder onafhankelijke status hebben.

In Nederland hebben 6,5 miljoen mensen een beleggingspolis, meestal beleggingshypotheken of -verzekeringen.

De winst van die beleggingen kan lager zijn dan voorgespiegeld, zodat aan het einde van de overeenkomst een schuld kan overblijven.

Vertrouwen

Vorige maand bleek uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat het vertrouwen van consumenten in financiële instellingen het afgelopen jaar is gedaald door de negatieve aandacht voor beleggingsverzekeringen, de zogenoemde woekerpolissen.

Vorig jaar ontstond onrust over verborgen kosten bij dergelijke polissen. Bij de Ombudsman Verzekeringen stroomden de klachten binnen over slechte informatieverstrekking door verzekeraars en tussenpersonen.

Voorschot

Sinds vorige maand kunnen op de website van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening alle Nederlandse beleggingspolissen woren vergeleken. Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) noemde de website een voorschot op een onderzoek naar beleggingspolissen dat vanaf eind mei wordt verricht.

Het onderzoek gaat de verschillende producten inventariseren, zonder deze te beoordelen. Bos hoopt dat het onderzoek aan het einde van dit jaar is afgerond.