KIGALI - Slechts 5 procent van de mensen in Rwanda beschikt op enigerlei wijze over elektriciteit. Zelfs in de hoofdstad Kigali valt de stroom regelmatig uit en dat is geen goede zaak als het land investeerders wil aantrekken.

Dat zei minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zondag vanuit de Rwandese hoofdstad.

De minister hoopt daarom dat er mede in samenwerking met partners uit de particuliere sector en de Wereldbank een energieprogramma van de grond komt.

Er wordt al gewerkt aan kleinschalige biomassa-installaties, maar daarnaast wordt gedacht aan waterkrachtenergie.

Koenders had in Kigali onder meer een urenlang durend gesprek met de Rwandese president Paul Kagamé. Daarin kwamen ook de zorgen over de persvrijheid, mensenrechten en de corruptie in het land aan de orde.

Vertrouwen

Koenders overweegt 1,5 miljoen euro extra aan Kigali te geven, zodat Kagamé zijn plan tegen armoede kan uitwerken. Volgens een meereizende ambtenaar is dat een teken van vertrouwen.

Nederland geeft jaarlijks ongeveer 30 miljoen euro aan het land uit. Dat geld gaat nu heel gericht naar ontwikkelingsorganisaties of projecten van de Rwandese overheid.

Rwanda is een van de armste landen van de wereld. Ongeveer 60 procent van de bijna acht miljoen inwoners leeft onder de armoedegrens.

De Nederlandse minister maakt momenteel een reis door het Grote Merengebied in Afrika. Maandag brengt Koenders een bliksembezoek aan Uganda, waar een ontmoeting met president Yoweri Kaguta Museveni is gepland.

Den Haag is ontevreden over diens beleid en kortte al de hulp aan Uganda.