LONDEN - De Nederlandsche Bank (DNB) kijkt kritisch naar een eventueel overnamebod van Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander op ABN Amro.

De zorgen die de centrale bank heeft, zouden inmiddels een flink obstakel zijn voor het consortium. Dat meldde de Britse zakenkrant The Business zondag.

DNB vraagt zich af of RBS financieel sterk genoeg is om de risico's van een opdeelbod te kunnen dragen. Eerder liet RBS weten financieel garant te staan voor ABN Amro in de tijd dat de bank wordt opgedeeld. DNB had aangedrongen op zo'n verklaring.

Ratio

Volgens The Business maakt DNB zich zorgen over de financiële stabiliteit van ABN Amro in de periode dat het trio de bank opdeelt.

DNB zou graag zien dat de Schotse bank zijn zogenoemde kapitaalratio's verbetert. Deze geven weer hoeveel financiële kracht een bedrijf heeft en hoeveel tegenslagen kunnen worden opgevangen.

In 2000 verslechterden de kapitaalratio's van RBS als gevolg van de overname van de Britse bank NatWest. Dat had ermee te maken dat RBS door de overname ook bezittingen in handen kreeg waaraan hogere financiële risico's kleven.

Problemen

The Business meldde dat het consortium inmiddels tegen aanzienlijke problemen is aangelopen wegens de houding van De Nederlandsche Bank.

Een van de leden van het consortium zou tegen de krant hebben gezegd dat de plannen van de groep erdoor worden verstoord.

Risico

DNB liet eerder al weten kritisch te kijken naar een bod van het consortium. In de ogen van de toezichthouder is zo'n bod "sterk risicoverhogend", zo liet DNB toen weten.

Bij het overnameproces rond ABN Amro speelt DNB een adviserende rol. De instantie adviseert minister Bos van Financiën. Bos moet uiteindelijk toestemming geven voor een overname. DNB houdt bij zijn overwegingen ook rekening met de positie van spaarders.

Officieel

Het bankenconsortium meldt dinsdag of er een officieel bod wordt uitgebracht op ABN Amro. Eerder al maakten de drie bekend een bod te overwegen van ongeveer 71 miljard euro. Barclays, de bank met wie ABN Amro graag wil samensmelten, biedt ongeveer 65 miljard euro.