BREDA - De buschauffeurs van het stads- en streekvervoer in Midden- en West-Brabant gaan vanaf komende dinsdag stiptheidsacties uitvoeren. Daartoe besloten de boze chauffeurs zaterdagmiddag tijdens een actiebijeenkomst in Breda.

Tijdens dit overleg reden er nauwelijks bussen. Aan deze wilde actie kwam rond 17.30 uur geleidelijk een eind.

De chauffeurs zijn woedend over een nog vertrouwelijk akkoord dat de ondernemingsraad (OR) zaterdagochtend, zonder hen daarover te informeren, sloot met de directie van Veolia.

Onbetaald

De OR zou volgens de chauffeurs een versobering van de arbeidsvoorwaarden met de directie zijn overeengekomen. De chauffeurs moeten volgens dit akkoord een uur extra, maar onbetaald werk doen, aldus FNV-Bondgenoten zaterdag.

Voor de vergadering zaterdagochtend van de OR waren vier OR-leden niet uitgenodigd. Zij stappen met steun van FNV-Bondgenoten naar de rechter, zei bestuurder Jan de Jong van deze vakbond zaterdagmiddag. Daar eisen deze OR-leden dat de overeenkomst wegens onrechtmatigheid wordt teruggedraaid.

Regels

De chauffeurs gaan vanaf dinsdag alle wettelijke regels exact naleven. Wettelijke pauzes worden in acht genomen, ze houden zich precies aan de maximumsnelheid, en rijden bij halteplaatsen niet verder voordat alle passagiers hun zitplaats ingenomen hebben, zei De Jong.

Hij verwacht dat de dienstregeling dan helemaal in het honderd loopt. De chauffeurs stellen hiervan een zwartboek samen, dat ze aan Veolia en de provincie Brabant zullen aanbieden.

De Jong verwijt de vervoerder dat die voor een te laag inschrijvingsbedrag de concessie van de provincie heeft verkregen en het verlies nu afwentelt op het personeel.

Veolia

Directeur Ton Kienhorst van Veolia-BBA wilde niet zeggen of en zo ja wat voor een overeenkomst met de OR is gesloten. "Dat is vertrouwelijk." In een reactie op de wilde staking zaterdag benadrukte Kienhorst dat de OR door de chauffeurs gekozen is en hen dus vertegenwoordigt.

Reizigersvereniging ROVER is woest over de wilde stakingen bij het Brabantse personeel van busonderneming Veolia, en zal trachten de schade te verhalen op de stakers.