DEN HAAG - In de nieuwe postwet komt een bepaling, die de postbode moet beschermen tegen te lage beloning. Het kabinet heeft daartoe vrijdag besloten. De bepaling treedt alleen in werking als onderhandelingen tussen vakbonden en de postbedrijven niet leiden tot "fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden."

Dit heeft staatssecretaris Frank Heemskerk gezegd.

Door de postwet verliest TNT Post volgend jaar het monopolie op het bezorgen van brieven tot vijftig gram, waardoor de concurrentie op de postmarkt pas echt zal losbarsten.

De vakbonden vrezen dat dit gebeurt over de ruggen van de postbezorgers, die steeds meer op basis van stukloon moeten werken in plaats van uurloon.

Gesprek

Heemskerk zei dat de vakbonden inmiddels in gesprek zijn met alle postbedrijven in ons land. Hij en minister Donner van Sociale Zaken houden de uitkomst in de gaten en rapporteren daarover na de zomer. De wet laat de mogelijkheid open dat zij kunnen ingrijpen.

Het kabinet besloot ook dat TNT Post in de vrije markt concurrerende ondernemingen tegen dezelfde voorwaarden moet toelaten tot haar netwerk, zoals brievenbussen en postbussen, als de eigen dochteronderneming.

Sterker

Heemskerk gaat ervan uit dat bij eerlijke concurrentie de bedrijven die concurreren met TNT Post sterker in de markt komen te staan, en dat dit kan leiden tot betere arbeidsvoorwaarden.

Het kabinet moest over de arbeidsvoorwaarden van de postbezorgers een knoop doorhakken, omdat de coalitiepartijen PvdA en CDA in de Tweede Kamer op dit punt tegenover elkaar stonden.

Voorstel

De PvdA kwam met een eigen voorstel om de postbodes te beschermen, maar het CDA wilde dit niet regelen in de postwet, omdat de arbeidsvoorwaarden tot stand moeten komen in onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. De PvdA heeft inmiddels het eigen voorstel ingetrokken.

Heemskerk sprak over een "haakje" in de postwet en benadrukte dat het niet in de bedoeling ligt om voor postbodes een ander beleid te voeren dan voor andere werknemers in ons land.