VARSSEVELD - Meubelverkoper Lundia maakt een doorstart. Volgens het bedrijf is de werkgelegenheid bij vijftien van de 24 vestigingen veiliggesteld. Dat liet Lundia vrijdag weten. Eerder in de week bleek dat het bedrijf financieel in zwaar weer is beland.

Lundia kwam in de problemen omdat de producent van de meubels, Oosten Industries, faillissement moest aanvragen. Oosten Industries is een aan Lundia gelieerd bedrijf. Deze fabrikant heeft last van de lage dollarkoers en een stijging van de houtprijs.

Fabriek

Op het personele vlak krijgt Oosten Industrie de hardste klappen. Omdat de fabriek op termijn wordt gesloten, moet Lundia voor ongeveer tachtig medewerkers op zoek naar ander werk. "De productie verplaatsen we naar lagelonenlanden", aldus interim-manager Geert van der Schuur.

De doorstart betekent dat de werkgelegenheid bij vijftien van de 24 verkoopvestigingen is veiliggesteld. Eerder werd al bekend dat de door de sluiting van de andere verkoopkantoren ongeveer dertig mensen hun baan verliezen.

Aandeelhouders

De doorstart is mogelijk doordat aandeelhouders enkele miljoenen euro's steken in het bedrijf, aldus Van der Schuur. De aandeelhouders zijn twee families.

Lundia zal in de toekomst eigen producten blijven verkopen, maar het assortiment ook uitbreiden met andere artikelen. Klanten hoeven niet te vrezen dat hun bestellingen in gevaar komen.