PARIJS - Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) vindt het geen goed plan om de Europese regels over begrotingstekorten los te laten.

"Regels zijn regels en afspraken zijn afspraken", zei hij vrijdag op BNR Nieuwsradio. Timmermans reageerde daarmee op de aankondiging van de Franse president Nicolas Sarkozy, dat Frankrijk dit overweegt om de Franse economie een "shocktherapie" te kunnen geven.

De staatssecretaris zei na afloop van een werkbezoek in Parijs dat hij het wel met Sarkozy eens is dat het "onaanvaardbaar" is dat de Franse economie niet groeit. In de rest van Europa gebeurt dit wel.

Nieuw leven

Hij juicht het daarom toe dat de president in Brussel aankondigde dat hij de Franse economie weer nieuw leven in wil blazen.

De landen van de Europese Unie hebben in het zogeheten stabiliteitspact afgesproken hun begrotingstekorten te beperken. Het begrotingstekort mag niet meer bedragen dan 3 procent van de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten.

Eerder deze maand bleek dat nog zeven lidstaten zich hier niet aan houden. Frankrijk, jaren geleden ook een overtreder, zit daar niet meer bij. Maar Sarkozy was in zijn tijd als minister van Financiën al geen voorstander van deze afspraken.