AMSTERDAM - Een groot deel van de houten tuinmeubelen in landelijke winkelketens is van dubieuze herkomst. Dat blijkt uit een rapport dat Milieudefensie vrijdag heeft gepresenteerd.

Slechts 37 procent van de onderzochte meubelen was FSC-gecertificeerd: gemaakt van hout uit bossen en plantages die op een duurzame manier worden beheerd.

Op 23 procent van de meubelen werden volgens de organisatie valse duurzaamheidsclaims gevonden. Dat betekent volgens Milieudefensie dat de consument wordt misleid met informatie over duurzaam of legaal bosbeheer. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken wil daar een einde aan maken.

Doorlichten

De PvdA-bewindsman zei in een reactie dat de Consumentenautoriteit de keurmerken gaat doorlichten om erachter te komen of het daarbij daadwerkelijk gaat om duurzaam geproduceerd hout.

Na de zomer moet die analyse zijn afgerond en de resultaten worden bekendgemaakt aan de Tweede Kamer en het publiek. "De consumenten moeten op de keurmerken kunnen vertrouwen," aldus Heemskerk.

Aanbod

Het was de derde keer dat Milieudefensie het aanbod van houten tuinmeubelen inspecteerde bij de ketens GAMMA, Groenrijk, HEMA, IKEA, Intratuin, Kwantum, Leen Bakker, Life & Garden en Praxis Tuin en Tuincentrum Overvecht. In de in totaal 63 filialen telde Milieudefensie 9500 meubels.

Het aantal gecertificeerde meubelen is wel gestegen ten opzichte van vorig jaar. Toen had 27 procent van alle meubelen een FSC-keurmerk. Twee jaar geleden, toen Milieudefensie met dit onderzoek begon, gold dat voor 21 procent.