ARNHEM - Essent heeft Geertruidenberg uitgekozen voor de vestiging van een nieuwe kolencentrale. Een woordvoerder van het energiebedrijf heeft dat donderdag bevestigd.

Bekijk video

De voorkeur voor Geertruidenberg gaat uit boven het Zeeuwse Borssele vanwege de bestaande infrastructuur en al aanwezige kennis bij de elektriciteitscentrale in de Brabantse plaats, legde de zegsman uit.

De nieuwe kolencentrale kost 1 miljard euro en krijgt een vermogen van 800 tot 1100 megawatt. Daarmee kan de centrale naar schatting 1,5 miljoen huishoudens voorzien van stroom. De bouw is nodig om in de toenemende vraag te voorzien. Essent kiest voor een kolencentrale om de elektriciteit betaalbaar te houden, aldus de woordvoerder.

In trek

In Geertruidenberg kan de Amercentrale met een extra kolengestookte eenheid worden uitgebreid. Kolencentrales zijn de laatste jaren in trek. De hoge olieprijs maakt het stoken op kolen, al dan niet in combinatie met biomassa, aantrekkelijk. Energiebedrijven claimen dat door nieuwe technieken kolenverbranding en vergassing minder vervuilend is dan voorheen.

Bouw

Komend najaar laat Essent een milieu-effectrapportage opmaken. Het bedrijf verwacht volgend jaar met de bouw te kunnen beginnen. De centrale moet dan in 2013 klaar zijn.

De gemeente Geertruidenberg liet eerder weten in beginsel positief te staan tegenover de komst van de kolencentrale. De exploitatie zou structureel zeventig arbeidsplaatsen opleveren.