AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen hebben dinsdag wederom flink in moeten leveren. De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond na een ochtend handel op een verlies van 2,3 procent bij een stand van 355,4. De aandelen verloren over een breed front.


Beursjournaal:


Beursstemming

Ook DSM, dat voorbeurs een overname van een onderdeel van Roche à 2,3 miljard euro bekendmaakte, moest terug. Het verlies bedroeg rond het middaguur 3,4 procent. "De overname wordt niet onverdeeld positief beoordeeld", aldus een analist. Vooral het prestatieniveau van de Roche-divisie ligt lager dan dat van DSM. Ook Philips, ASML en de financiële aandelen daalden meer dan gemiddeld.

Heineken

Heineken kreeg van Merrill Lynch een opwaardering. Het aandeel verloor slechts 0,1 procent tot 41,54. Het supermarktconcern Laurus maakte voorbeurs een verlies van 44 miljoen euro bekend. Het aandeel stond na een ochtend handel op een verlies van 5 procent.

Heel Europa was behoorlijk lager. Londen stond 2,2 procent in de min, Frankfurt raakte 3,65 procent kwijt en Parijs deed het 2,35 procent slechter. De beleggers maken zich zorgen over de mogelijkheden voor een herstel van de economie.

Richting uit de Verenigde Staten ontbrak. De beurzen daar waren maandag dicht wegens de viering van Labor Day. Later op de dag wordt de index van Amerikaanse inkoopmanagers bekendgemaakt.

Wellicht dat die index enig houvast biedt, ook al omdat er verder weinig marco-economisch nieuws vrijkomt. De beurs van Tokio leverde dinsdag alleen maar negatief nieuws op. Daar zakte de beursindex met 3,2 procent tot het laagste peil in bijna negentig jaar.

Op de beurs van Parijs was aan het eind van de morgen slechts een stijger te vinden. Dat was verzekeraar Axa (plus 1,2 procent). Maandag bevestigde het concern eerder gemelde, voorlopige cijfers. De een na laatste plaats was gereserveerd voor het mediaconcern Vivendi Universal. De koers daarvan was 5,6 procent lager. Voor aandeelhouder Philips resulteerde dat in een koersverlies van 4,2 procent.

Vivendi

Vivendi verdwijnt uit de Dow Jones Stoxx 50. Dat geldt ook voor Alcatel, dat 5,1 procent verloor. Ericsson is hetzelfde lot beschoren. Een koersdaling van 7,4 procent was het gevolg.

In Frankfurt waren er ook slechts een bedrijf met een hogere koers. Commerzbank was de drager van de rode lantaarn met een koersverlies van 6,4 procent. SAP zakte met 5,3 procent. Wellicht moet de softwaremaker zijn prognoses verlagen. Bovendien vrezen de beleggers dat de oprichters/aandeelhouders van de onderneming hun aandelen van de hand doen.

Van de honderd fondsen in de Londense FTSE-index konden er slechts zeven winst boeken. De koersstijgingen waren mager. Het farmaconcern AstraZeneca deed het het best met een 1,3 procent hogere koers.

Euro

Voor de euro stond er kort voor het middaguur een koers van ,9920 dollar op de borden. Dat was hoger dan de 0,9850 die maandag bij het eind van de handel stond genoteerd. In ponden sterling stond de koers van de Europese munteenheid op 0,6365. Maandag sloot de euro op 0,6355 pond.