AMSTERDAM - Een kamermeerderheid van PvdA, CDA en SP wil iets doen aan de hoge rentes die zogenaamde pandjeshuizen berekenen aan klanten. Dat maakte PvdA-woordvoerder armoede- en schuldsanering Hans Spekman woensdag bekend in het actualiteitenprogramma EénVandaag.

In Pandjeshuizen kunnen mensen hun spullen tijdelijk verpanden waardoor ze contant geld in handen krijgen. Wanneer men weer geld heeft, kunnen de eigen spullen worden teruggekocht. Er wordt dan een rentepercentage van 20 procent gerekend.

Kwetsbare groep

Volgens Spekman wordt zo misbruik gemaakt van een kwetsbare groep mensen en moeten de pandjeshuizen worden aangepakt. "Het is idioot dat mensen zich op deze manier financieel naar de vernieling kunnen helpen", aldus Spekman. Hij zal staatssecretaris van Sociale Zaken Aboutaleb aanspreken op de woekerrentes van pandjeshuizen.

De Pandhuiswet stamt uit 1910 en geldt enkel voor bedragen tot vijfentwintig gulden. Spekman acht het noodzakelijk dat deze wet vernieuwd wordt om zo misbruik te voorkomen.

De Pandjeshuizen zijn lange tijd uit beeld geweest, maar tegenwoordig zijn ze weer populair. Mensen die bij een reguliere bank geen lening meer krijgen, kunnen dat wel bij een pandjeshuis. De klant hoeft niet te laten zien dat hij kredietwaardig is, een onderpand is genoeg. Dat zijn materiele spullen, zoals een televisie, mobieltje of laptop.