STRAATSBURG - Patiënten en zorgverleners moeten makkelijker in een ander EU-land terecht kunnen. Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie woensdag gevraagd om een aparte richtlijn.

Het parlement wil de informatie uitbreiden en de aansprakelijkheid voor grensoverschrijdende behandelingen goed regelen. Zorgverleners moeten gebruik kunnen maken van de vrijheid van dienstverlening en vestiging, vindt het parlement.

De Socialistische Partij (SP) vreest echter dat de zorg geliberaliseerd wordt. Volgens Europarlementslid Kartika Liotard kan Nederland bepaalde kwaliteitseisen niet meer stellen als er vrije vestiging is van fysiotherapeuten of artsen uit bijvoorbeeld Polen of Slowakije.

VVD'er Toine Manders steunt het streven naar meer vrijheid voor artsen en patiënten. Verzekeraars moeten dat vergoeden, als behandelingen in eigen land te lang op zich laten wachten of te duur zijn. "Mijn vrouw moest vijf weken wachten op een scan in Nederland, maar kon in België zo terecht. De verzekeraar moet dat gewoon vergoeden, vind ik".

GroenLinks wil de zorg buiten de vrije markt houden: "Net zo goed als dat we politie en justitie niet privatiseren, moeten we dat ook niet met de zorg doen", zei Joost Lagendijk.