AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam was woensdag tegen het middaguur rood gekleurd. Alle fondsen in de AEX-index stonden in de min. De angst voor nieuwe terroristische aanslagen en een oorlog in Irak zat er goed in bij beleggers. Zij kozen eieren voor hun geld en namen de winst die de beurs dinsdag liet zien.

Beursjournaal: 'Nieuw bod Getronics bijna rond' (video)
Verder: DSM cijfers onder de maat en geen verwachting voor 2003, Vodafone blijft bij bod van 11 euro.

Beursstemming: Bin Laden raakt ook Damrak. (video)
Nieuwe videotape maakt Wall Street angstig en besmet ook onze beurs. Vd Moolen grote daler, net als DSM.

De AEX-index stond na bijna drie uur handelen op een verlies van ,4 punten (3 procent) op 276 punten. Directe aanleiding voor de angst onder beleggers is een bandopname waarin vermoedelijk Osama bin Laden alle moslims oproept een eventuele aanval op Irak te vergelden. "In zo'n geval verkopen veel beleggers aandelen om het geld in hun zak te houden", zei een analist.

De grootste daler was Getronics met een koersverlies van 11 cent ofwel 44 procent. Het bedrijf heeft een nieuw bod op de obligaties gedaan. De obligatiehouders krijgen 81,5 procent van de aandelen in handen als zij akkoord gaan met het bod. Bovendien betaalt Getronics hen 75 miljoen euro in contanten. De beleggers zijn echter bang dat hun aandelen flink zullen verwateren.

Een ander fonds dat onderuit ging, was Buhrmann (min 5,2 procent). Deze onderneming komt donderdag met de jaarresultaten. "Beleggers vrezen dat de cijfers zullen tegenvallen", zei de analist.

DSM

DSM, dat woensdag voorbeurs met de jaarcijfers kwam, daalde met meer dan 4 procent. Het bedrijf is voorzichtig over 2003. DSM-topman Elverding verwacht geen verbetering van de ongunstige economische omstandigheden voor de tweede helft van dit jaar. Daarom wil hij geen vooruitzicht geven over de winst in 2003. Dat boezemde handelaren weinig vertrouwen in.

Midkap

In de MidKap-index (min 0,6 procent) kende Vodafone Libertel een forse stijging van meer dan 4 procent. Aandeelhouders mogen hun oordeel vellen over het bod van moederbedrijf Vodafone van 11 euro per aandeel.

Op de andere Europese beurzen was het beeld niet veel beter dan in Amsterdam. Parijs verloor 2 procent, Frankfurt 1,8 procent en Londen hield het verlies beperkt tot 1,3 procent. Vooral financiële fondsen en autofabrikanten zagen hun koersen dalen.

In Frankfurt ging de financiële dienstverlener MLP hard onderuit. Het bedrijf leed vorig jaar een miljoenenverlies, waardoor het aandeel bijna 12 procent in waarde daalde. De autofabrikanten BMW en Volkswagen bevonden zich ook in de onderste regionen.

Renault

De Franse autofabrikant Renault, die dinsdag zijn jaarcijfers bekendmaakte, verloor ruim 4 procent. Het bedrijf boekte een flinke winststijging, maar waagt zich niet aan duidelijke voorspellingen. Het lucht- en ruimtevaartconcern EADS keek tegen een verlies van 2,3 procent aan. De directie maakte woensdag bekend dat het niet zal meevallen om dit jaar de beoogde driehonderd Airbus-toestellen af te leveren.

De luchtvaartsector werd ook direct getroffen door de dreiging van het terrorisme. Nu de bewaking op de Londense luchthaven Heathrow is verscherpt, is luchtvaartmaatschappij British Airways bij de beleggers een stuk minder in trek. Het aandeel verloor 3,4 procent. De Britse luchthavenbeheerder BAA leverde 2,8 procent in.

Euro

Op de valutamarkten ging de euro ten opzichte van de dollar licht omhoog van 1,0755 naar 1,0760 dollar. In Britse ponden steeg de waarde van de Europese munteenheid van 0,6630 naar 0,6645 pond.