DEN HAAG - In horecabedrijven in Utrecht en Amersfoort is vaker sprake van illegale arbeid dan in de horeca elders in het land. Een speciaal interventieteam controleerde vorig jaar van april tot december in de twee gemeenten 160 bedrijven.

In Utrecht was bij een kwart sprake van illegale arbeid. In Amersfoort lag het percentage op 22. Dat is in beide gevallen hoger dan het landelijk gemiddelde dat op 20 procent ligt.

Het interventieteam, waarin de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, uitkeringsinstantie UWV en de politie samenwerken, trof vijftig vreemdelingen aan die illegaaal aan het werk waren. De betrapte bedrijven moesten samen 400.000 euro boete betalen. Dit heeft het ministerie van Sociale Zaken woensdag gemeld.

Vreemdelingenpolitie

Van de vijftig vreemdelingen die zonder geldige papieren aan het werk waren, verbleven er 29 illegaal in Nederland. Zij zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Ook werden bij de controles 38 mensen aangetroffen die een bijstandsuitkering ontvingen. In acht gevallen is die beëindigd.