UTRECHT - Het bankenconsortium dat een bod wil doen op ABN Amro gaat aanstaande zondag haar positie verduidelijken. Dat zei voorzitter Maurice Lippens van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis woensdagochtend op de aandeelhoudersvergadering in Brussel.

Lippens herhaalde zijn uitspraken woensdagmiddag in Utrecht. Naast Fortis bestaat het bankenconsortium uit Royal Bank of Scotland (RBS) en het Spaanse Banco Santander.

Fortis houdt wat betreft ABN Amro alle opties open, zei Lippens. "We kunnen een openbaar bod doen, publiekelijk aankondigen dat geen bod wordt gedaan of een nieuwe termijn stellen waarbinnen we een bod gaan uitbrengen", lichtte de topman toe.

De bankverzekeraar zegt een overname van ABN Amro niet nodig te hebben om de langetermijndoelen te halen.

Uniek

"Voor Fortis waren de voorwaarden aanwezig om de krachten te bundelen. We vonden het niet verantwoord om geen aandacht te schenken aan deze unieke optie", zei Lippens. Hij verzekerde de aanwezige aandeelhouders in Utrecht dat een eventueel openbaar bod op ABN Amro alleen zou plaatsvinden onder goedkeuring van de aandeelhouders.

Het consortium heeft nog geen officieel bod uitgebracht op ABN Amro, maar wel een voorstel gedaan van 71 miljard euro voor de grootste bank van Nederland. Het is zondag precies dertig dagen geleden dat dit voorstel werd gedaan.

Dan loopt voor het consortium de periode af waarbinnen bedrijven bij een overname hun intenties duidelijk moeten maken.