DEN HAAG - Fruitdrankjes zijn nauwelijks gezonder dan jus d'orange. Dat blijkt woensdag uit een test van veertien drankjes door de Consumentenbond.

Op de verpakking van de onderzochte drankjes staan veelal teksten dat ze voorzien in de dagelijkse hoeveelheid groente en fruit. Maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Zo zit er in Tropicana Original Orange en Zonnatura Sappa Tropisch Oranje maar 20 procent van de hoeveelheid voedingsvezels die je normaliter mag verwachten in groente en fruit.

Variatie

Ruim de helft van de drankjes scoort qua vezels matig tot slecht, de rest komt niet verder dan het oordeel 'redelijk'. Een ander minpunt is het gebrek aan variatie. De fabrikanten van drankjes met groente kiezen bijna allemaal voor wortel, waarschijnlijk vanwege de zoete smaak waardoor het toevoegen van suiker niet nodig is.

Groenten

De hoeveelheid vitamine C en foliumzuur is wel goed vertegenwoordigd in de drankjes. Twee op de drie drankjes hebben vergelijkbare hoeveelheden als gewone groenten en fruit. Bijzonder is het niet, aldus de Consumentenbond, want dit geldt ook voor een pak sinaasappelsap.

Hoewel op de verpakkingen staat dat het gaat om een aanvulling op de dagelijkse hoeveelheid groente en fruit, meent de bond dat consumenten op het verkeerde been worden gezet.

Van 1500 mensen blijkt 21 procent de drankjes te zien als volwaardige vervangers van fruit. Volgens de bond lukt het fabrikanten niet om alle goede eigenschappen van groente en fruit in één drankje te vatten.