DEN HAAG - Regels ter bescherming van de privacy vertragen de registratie van mensen met schulden die aanklopppen bij een volkskredietbank. Het duurt nog wel tot januari 2009 voordat er zo'n database is, zegt Ger Jaarsma.

Jaarsma is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK). Aanvankelijk had hij gehoopt dat het dit voorjaar al zover zou zijn.

Mensen met schulden kunnen voor hulp aankloppen bij een volkskredietbank. Om te voorkomen dat hun schuld tijdens de hulpperiode verder oploopt door bijvoorbeeld incassokosten, spraken de NVVK, de organisatie van deurwaarders KBvG en de vereniging van incassobureaus NVI vorig najaar af informatie uit te wisselen.

Daartoe moest er een overzicht komen van personen die zich hebben aangemeld voor een schuldregeling, dat toegankelijk is voor de drie organisaties.

Mensen met schulden kunnen voor hulp aankloppen bij een volkskredietbank. Om te voorkomen dat hun schuld tijdens de hulpperiode verder oploopt door bijvoorbeld incassokosten, spraken de NVVK, de organisatie van deurwaarders KBvG en de vereniging van incassobureaus NVI vorig najaar af informatie uit te wisselen.

Overzicht

Daartoe moest er een overzicht komen van personen die zich hebben aangemeld voor een schuldregeling, dat toegankelijk is voor de drie organisaties. Privacyregels maakten dat lastiger dan gedacht.

"Want hoe zorg je ervoor dat je zeker weet dat meneer De Jong uit het ene bestand dezelfde is als die uit een ander bestand?", aldus Jaarsma. Sofinummers mogen daarvoor niet worden gebruikt van het College Bescherming Persoonsgegevens. Dat geldt ook voor de gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie.

Daarvoor is inmiddels een oplossing gevonden. Nu moet de database nog worden gebouwd en getest.