BRUSSEL - Nederland heeft tegen een Europees besluit gestemd dat het afsluiten van consumentenkredieten over de grens moet vereenvoudigen. Dat liet minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) dinsdag weten.

Ook Griekenland stemde tegen het voorstel, dat maandag werd aangenomen door de Europese ministers van Economische Zaken.

Het besluit verplicht kredietverschaffers meer informatie te geven over hun producten. Invoering van een Europees standaardformulier moet het voor consumenten makkelijker maken de aanbieders met elkaar te vergelijken en zo voor meer concurrentie zorgen.

Lasten

Volgens Van der Hoeven lost het besluit bestaande belemmeringen echter niet op. "Het brengt vooral lasten met zich mee, geen baten", aldus de minister. "Consumenten worden niet beter beschermd en voor bedrijven is het onmogelijk een risico-inschatting te maken. Veel EU-lidstaten hebben geen instantie die consumentenkredieten controleert, zoals het BKR dat in Nederland doet."

Ook de boeterente die mensen moeten betalen bij een vervroegde aflossing, zou volgens Van der Hoeven hoger moeten zijn dan nu is afgesproken.

Bij een bedrag boven de 10.000 euro mogen kredietaanbieders hooguit 1 procent boete berekenen. Volgens de minister zullen zij de kosten die zij door vervroegde aflossingen maken afwentelen op hun hele klantenbestand, waardoor geld lenen juist duurder wordt in plaats van goedkoper. "Helaas zijn onze tegenargumenten onvoldoende gehoord", aldus de minister.