ALKMAAR - Dexia Bank Nederland moet volgende week woensdag voor de rechter verschijnen. Garantium, een bedrijf dat financiële producten verkoopt, eist miljoenen omdat de bank de samenwerking heeft opgezegd. Volgens directeur R. Plukker is Garantium daardoor veel geld misgelopen.

Het conflict draait om klanten van Garantium die een rekening bij Dexia hebben. Garantium verkoopt beleggingsproducten via tussenpersonen aan particulieren. Veel van deze klanten laten deze belegging lopen via een nieuwe bankrekening. Daarvoor had Garantium een overeenkomst met Bank Labouchere, de bank die in 2000 door Dexia werd overgenomen.

Vorig jaar kwam Garantium in conflict met Dexia. Volgens directeur Plukker zegde Dexia de overeenkomst eenzijdig op. Daardoor liep de verkoop van een nieuw beleggingsproduct de mist in, omdat Garantium niet kon beschikken over de gegevens van de klanten met een rekening bij Dexia, aldus Plukker.

Keten

Zo kon hij bijvoorbeeld tussenpersonen geen provisies geven omdat hij niet wist welke klant hoeveel geld had ingelegd. Het mislukken van het nieuwe beleggingsproduct blokkeerde tevens een overeenkomst met 'een grote keten' van intermediairs die Garantium-producten zou gaan verkopen, aldus Plukker.

De producten van Garantium zijn van de Franse bank Credit Lyonnais. Klanten bestellen via een intermediair een product van Garantium en storten het geld op de bijbehorende rekening bij Dexia. Die regelt vervolgens alle zaken met Credit Lyonnais.

Garantium is geen officiële intermediair en valt daarom niet onder de gebruikelijke regels voor deze groep dienstverleners in de financiële wereld. Het bedrijf, dat twee jaar geleden begon, liet daarom zijn positie vastleggen bij toezichthouder Autoriteit-FM.

Meerdere zaken

Dexia is al in een juridische strijd gewikkeld met een groep boze leasebeleggers die zijn verenigd in de stichting Leaseverlies. Die eisen miljarden van Dexia. Garantium claimt daarom nu in kort geding al een bankgarantie van 20 miljoen euro, zodat los van de andere zaak een eventuele schadevergoeding betaald kan worden.

Legio Lease

Dexia laat in een reactie weten de zaak met vertrouwen tegemoet te zien. "Geen van de verwijten treft Dexia,'' aldus een woordvoerder. "In de situatie waarin de bank zich nu bevindt, denken sommige mensen een gok te kunnen wagen met een dergelijke zaak.'' Volgens Dexia gaat het om een zakelijk conflict dat volledig losstaat van de kwestie rondom Legio-lease.