ZOETERMEER - Bouwconcern Dura Vermeer heeft een woningbouwconcept ontwikkeld waardoor het mogelijk is complete woningen te bouwen voor 100.000 euro. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Bij de ontwikkeling van het zogenoemde Pre Choice System-woningbouwconcept (PCS) heeft het concern zich laten inspireren door de automobielindustrie. Daar wordt al een tijd gebruik gemaakt van een standaardbodemplaat, waarbij vooraf al een aantal keuzes zijn gemaakt. Ook het PCS-concept werkt op die manier. De basis, zoals de plek van natte groepen en leidingen, ligt vast.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf bespaart dit concept kosten en tijd. Zo hoeft er niet bij de ontwikkeling van een woning opnieuw het wiel worden uitgevonden, door telkens weer tekeningen te maken van de basis van de woning.

Gevelontwerp

De huizen hoeven er niet allemaal hetzelfde uit komen te zien. Bovenop de basis kunnen architecten hun eigen weg gaan met bijvoorbeeld het gevelontwerp, de woningdiepte of aanbouwopties.

Dura Vermeer claimt met het PCS-concept woningen te kunnen realiseren vanaf 100.000 euro. Daarbij gaat het om een complete woning van ongeveer vijf bij tien meter met drie woonlagen en een aparte berging. De woordvoerder benadrukt dat de 100.000 euro niet de prijs is die consument betaalt. Het is de prijs voor de woningcorporaties, de beleggers of de ontwikkelaars.

Rotterdam

Volgens de woordvoerder heeft Dura Vermeer op dit moment al 3000 PCS-woningen gebouwd in Nederland. In Zoetermeer, Rotterdam, Heerhugowaard en Hengelo staan al dergelijke woningen of ze worden daar gebouwd. Het bedrijf verwacht er jaarlijks vijfhonderd bij te bouwen.

Dura Vermeer is niet het enige bedrijf dat bezig is goedkopere woningen te ontwikkelen. Ook bouwconcern BAM zegt op korte termijn met goedkope woningen te komen. Het bedrijf is hierover met verschillende gemeenten en woningcorporaties in overleg.