VARSSEVELD - Negen van de 24 meubelwinkels van Lundia zijn maandag per direct gesloten. Dertig mensen zijn hun baan kwijt. De andere winkels blijven nog tot nader order geopend.

Dat heeft interim-manager Geert van der Schuur van de meubelfabrikant Oosten Industries gezegd. Dit bedrijf produceert het meubilair voor de Lundia-winkels en verkeert in financiële problemen. Onder meer de winkels in Arnhem, Den Bosch en Hengelo (Ov.) zijn gesloten.

Uitstel van betaling

Oosten Industries heeft van de rechtbank uitstel van betaling gekregen. De rechtbank heeft de bewindsman B. Baks aangesteld om de mogelijkheid van een doorstart te onderzoeken. Baks heeft inmiddels het faillissement van de onderneming aangevraagd. Dat was volgens hem nodig om de lonen en het vakantiegeld van de negentig werknemers veilig te stellen.

Vakbond

Een voorlichter van de CNV Hout en Bouw acht het waarschijnlijk dat de productie van interieurmeubels voor onder meer winkels en kantoren in Roemenië of Tsjechië wordt voortgezet. Daardoor komen tachtig werknemers op straat te staan, volgens de vakbond.

Oosten Industries kampt al langer met problemen. Vorig jaar werden tijdens een reorganisatie al veertig werknemers ontslagen. Volgens de vakbond zijn de hoge koers van de dollar, de hoge houtprijzen en een slechte afzet debet aan de crisis bij de meubelfabrikant uit Varsseveld.