AMSTERDAM - Bestuursvoorzitters van ondernemingen vertrekken steeds vaker onder druk. Een op de drie van de vertrekkende directeuren moest vorig jaar het veld ruimen vanwege tegenvallende resultaten of een conflict. Een op de vijf vertrok om een fusie of overname.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau Booz Allen Hamilton onder 2500 beursgenoteerde ondernemingen. In 1995 vertrok nog maar een op de acht bestuursvoorzitters onder druk. Het verloop onder topmannen is in Europa het hoogst (15 procent), op de voet gevolgd door Noord-Amerika en Japan.

De voorkeur voor een topman uit eigen gelederen groeit, zowel in Nederland als wereldwijd. In 2003 kwam bijna een derde van de bestuursvoorzitters van buiten het bedrijf. Vorig jaar was dit aandeel gedaald tot 18 procent.

Aandelenkoers

Een interne topman is beter voor de aandelenkoers van de onderneming, constateerden de onderzoekers. Topmannen die eerder elders de voorzittershamer hanteerden, leverden slechtere rendementen dan eigen kweek.