LONDEN - De Britse muziekmaatschappij EMI, bekend van onder meer de Beatles, Coldplay en Robbie Williams, heeft ingestemd met een overnamebod van de investeringsmaatschappij Terra Firma. Er ligt een overnamebedrag van 2,4 miljard pond (3,8 miljard euro) op tafel.

De Amerikaanse branchegenoot Warner Music lijkt hiermee in ieder geval tijdelijk buiten spel gezet. De Amerikanen boden in maart nog 3,1 miljard euro voor EMI, dat het bod vervolgens als te laag afwees.

Mogelijk verhoogt Warner nog zijn bod. Als de overname door Terra Firma slaagt, komt er een einde aan zeven jaar van diverse fusiepogingen van EMI en Warner.

Madonna

EMI is de op twee na grootste muziekmaatschappij ter wereld. Warner is na EMI de vierde speler in de muziekbranche en geeft onder meer de muziek uit van Madonna en de Red Hot Chili Peppers.

Kartel

Een overname door Warner zou mogelijk problemen met de kartelautoriteiten hebben opgeleverd. Door in zee te gaan met het Britse Terra Firma denkt EMI die te ontlopen. De muziekmaatschappij heeft verschillende biedingen gekregen, maar het bod van Terra Firma kwam als beste uit de bus, verklaarde EMI-topman John Gildersleeve maandag. Het investeringsfonds wil vooral de online en digitale strategie van EMI verder ontwikkelen.

Daling

EMI maakte maandag bovendien zijn jaarcijfers bekend. De winst voor belastingen daalde 61 procent tot 62,7 miljoen pond. De omzet daalde 16 procent. In zijn op 31 maart afgelopen boekjaar heeft EMI twee keer zijn omzet- en winstverwachting verlaagd.

Er werden afgelopen jaar onder meer nieuwe albums van de populaire artiesten Robbie Williams en Norah Jones uitgebracht, maar het concern kampte naar eigen zeggen met een sterk afgenomen vraag.