DEN HAAG - De kans is groot dat de ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland naar de rechter stapt, omdat zij geen subsidie meer krijgt van het Rijk. Dat heeft Tjipke Bergsma, directeur fondsenwerving van Plan Nederland maandag gezegd.

Hij reageerde daarmee op het besluit van minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) om het bezwaar van Plan tegen een eerdere subsidieafwijzing ongegrond te verklaren.

Kapitaal

Als gevolg van de afwijzing moet Plan Nederland een aantal projecten beëindigen en op termijn medewerkers wegsturen. "Dat is kapitaalvernietiging. Doodzonde, en uiteindelijk zijn de kinderen de dupe", aldus Bergsma. De organisatie gaat met zoveel mogelijk projecten door.

Effectief

Volgens Bergsma erkent de minister dat de hulp van zijn organisatie effectief is. "Het probleem voor het ministerie is dat wij via kantoren van Plan International ons werk doen, een interne organisatie dus. Koenders geeft alleen nog maar subsidie als via lokale organisaties met een eigen bestuur wordt gewerkt. Wij vinden het effectiever om via Plan International hulp te bieden."

Door het besluit loopt Plan Nederland tot 2010 een overheidssubsidie mis van 144 miljoen euro. De organisatie krijgt nog wel 60 miljoen euro voor de contracten die voor 1 oktober 2006 zijn getekend.