DEN BOSCH - Circa 150 werknemers van postbedrijf TNT hebben maandagmiddag bij een sorteercentrum in Den Bosch geprotesteerd tegen een nieuwe reorganisatie. De actie werd gehouden als steun aan de onderhandelaars van de vakbonden die dinsdag een eerste gesprek hebben bij TNT Post.

TNT is van plan tot 2010 in ieder geval tussen de 6500 en 7000 werknemers te ontslaan. Dat kunnen er 11.000 worden als de bonden niet instemmen met een versobering van de arbeidsvoorwaarden voor de rest van het personeel. Volgens de vakbonden moeten de laagstbetaalden bij het concern zeker 200 euro gaan inleveren.

Ongehoord

Het is volgens de deelnemers aan het protest ongehoord dat TNT er tegelijk voor kiest het rendement voor de aandeelhouders op peil te houden. Bovendien vinden ze de gestegen vergoedingen voor de leden van de raad van commissarissen exorbitant.

Het gesprek op dinsdag gaat nog niet over de reorganisatieplannen omdat er eerst nog een onafhankelijk onderzoek komt naar de noodzaak ervan. De resultaten worden over ongeveer vier weken verwacht.

Concurrentie

De reorganisatie bij TNT is volgens het concern nodig om de concurrentie aan te kunnen. De resultaten van het postbedrijf staan bovendien al enige tijd onder druk door de opkomst van e-mail.

De vakbonden dreigden maandag met hardere acties als TNT de reorganisatie in de aangekondigde vorm doorzet.