GENT - In Gent is maandag het proces begonnen rond de grootste boekhoudfraude die ooit in België plaatsvond. In totaal staan 21 verdachten terecht wegens het opkloppen van omzetcijfers bij Lernout & Hauspie Speech Productions, een bedrijf voor spraakherkenningstechnologie.

Het bedrijf ging in 2001 failliet, een jaar nadat de Amerikaanse krant Wall Street Journal de fraude had ontdekt.

Justitie wil de verdachten een boete van 115 miljoen euro opleggen. Het kantoor Deminor eist namens meer dan 13.000 gedupeerden ruim 300 miljoen euro schadevergoeding.

Evenementenhal

Omdat veel mensen de zaak willen volgen, wordt die voor het eerst in de Belgische geschiedenis in een evenementenhal behandeld. Maandag waren zo'n 130 gedupeerden aanwezig.

De aanklaagster uitte op de eerste zittingsdag felle kritiek op 'bepaalde media', die "beledigend en fictief" over de zaak berichten. Ze doelde op artikelen waarin het Openbaar Ministerie (OM) werd beticht van willekeur.

Beroep

Het OM zou bewust een rechter vervolgen, omdat de zaak nu meteen voor het gerechtshof komt en niet eerst voor de rechtbank in Ieper, waar de verdachte rechter werkt. De verdachten hebben door die beslissing een mogelijkheid minder om in beroep te gaan.

Woensdag wordt het proces voortgezet. De eerste dagen staan geheel in het teken van de procedures.