AMSTERDAM - Een ruime Kamermeerderheid is voor uitstel van de nieuwe taxitarieven die op 1 juli zouden moeten ingaan. Het CDA spreekt maandag de vrees uit dat er discussies kunnen ontstaan over tarieven voor de wachttijd van taxi's.

Chauffeurs en passagiers moeten volgens de nieuwe wet zelf afspraken maken over hoeveel geld de klant betaalt voor de door de taxi gewachte tijd.

Kamerlid Jan Mastwijk (CDA) is bang dat hierdoor het nachtvervoer door taxi's helemaal verdwijnt. Volgens het Kamerlid willen chauffeurs discussies en agressie veroorzaakt door de wachttijd voorkomen. Hij is bang dat mensen daardoor misschien met een slok te veel op achter het stuur kruipen.

De CDA'er wil eerst 'rustig kijken wat er verder nog mogelijk is'. "We vallen niet in het luchtledige als dit systeem niet wordt ingevoerd. We hebben op dit moment een tarievensysteem voor de taxibranche".

Debat

De SP is tegenstander van teveel marktwerking op de taximarkt. Kamerlid Emile Roemer grijpt de tegenstand tegen de nieuwe tarieven aan om een debat te voeren over de marktwerking en de nadelen daarvan voor de taxi-chaffeurs en de grote steden. "In Amsterdam is het nu wild-west".

De politieke partijen verwachten problemen rond het weigeren van korte ritjes. In de nieuwe wet betaald iedereen minimaal de kosten voor een rit van twee kilometer, ook al was de rit korter. Ook VVD en de PvdA zijn voor uitstel van de tarieven. Kamerlid Paul de Krom (VVD) en Lia Roefs (PvdA) willen snel een debat over de taximarkt.