AMSTERDAM - De afgetreden president van de Wereldbank Paul Wolfowitz gaf desastreus leiding. Dat zegt de Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank Herman Wijffels maandag in een interview met de Volkskrant.

Volgens Wijffels was er 'absoluut' meer aan de hand dan alleen de omstreden salarisverhoging van diens vriendin.

Wijffels zat de commissie voor die in een rapport de handelwijze van Wolfowitz sterk bekritiseerde, nadat deze in opspraak was gekomen wegens de salarisverhoging. Na het verschijnen van het rapport kondigde Wolfowitz zijn vertrek aan.

Wijffels was sinds zijn aantreden bij de bank in november in gesprek met Wolfowitz. "Maar hij had er weinig gevoel voor. Hij maakte de bank volstrekt onveilig. Het vertrouwen dat bestond is daardoor overgegaan in wantrouwen", stelt oud-informateur Wijffels in het dagblad.

Het aftreden liet volgens de bewindvoerder 'te lang' op zich wachten. "Je kan dit gedonder niet hebben bij zo'n organisatie. Daardoor heeft de bank enorme schade opgelopen."

Wijffels vindt vergeleken met deze zaak de afgelopen kabinetsformatie die hij leidde 'een eitje', mede omdat er binnen de bank wel 'grote gevechten' zouden hebben plaatsgevonden.

Hij is niet blij met de verklaring die de Wereldbank uitgaf, waarin staat dat Wolfowitz 'ethisch juist' en 'te goeder trouw' handelde. "Ik heb behoorlijk moeten slikken. Het gaat natuurlijk altijd zo dat een gedwongen aftocht omkleed wordt met mooie woorden. Maar dit ging wel heel erg ver", erkent Wijffels.

De Verenigde Staten benoemen de opvolger van Wolfowitz. De nieuwe president moet zich volgens Wijffels richten op de problemen die een 'enorme' invloed op de armsten hebben: het broeikasprobleem, pandemieën, het dreigende watertekort en het energievraagstuk.