LONDEN - Het bankenconsortium rond Royal Bank of Scotland (RBS) hoopt deze week een bod op tafel te leggen van 47 miljard pond sterling (68,7 miljard euro) voor ABN Amro.

RBS wil bovendien de Amerikaanse ABN-dochter LaSalle verdelen met rivaal Bank of America. Dat meldde de Britse krant The Observer zondag.

RBS is samen met Santander en Fortis in een felle overnameslag verwikkeld rond ABN met het Britse Barclays. ABN heeft al ingestemd met een overname van ongeveer 67 miljard euro door Barclays, waarbij LaSalle voor 21 miljard dollar naar Bank of America gaat.

De rechter heeft daar echter een stokje voor gestoken en de verkoop van LaSalle bevroren totdat de aandeelhouders van ABN zich over de zaak uitspreken.

Bank of America spande een rechtszaak aan tegen ABN om de verkoop van LaSalle af te dwingen. RBS denkt nu tot een regeling te kunnen komen waarmee het juridische steekspel ophoudt door het onderdeel onderling te verdelen met Bank of America.

Daarmee komt ook de weg vrij te liggen voor een bod op de rest van het Nederlandse bankconcern door het consortium. Volgens The Observer maakt RBS eind deze week het bod bekend.