ROME- De raden van bestuur van de Italiaanse banken UniCredit en Capitalia hebben ingestemd met een fusie.

UniCredit, de grootste bank van Italië, wil bijna 21,9 miljard euro in aandelen neerleggen voor de kleinere rivaal Capitalia, waarmee de op een na grootste bank van Europa ontstaat met een marktwaarde van 100 miljard euro.

ABN Amro

Eerder op de dag stemden de belangrijkste aandeelhouders van Capitalia, waaronder ABN Amro, al unaniem in met het bod. Zij bezitten ongeveer 31 procent van de aandelen Capitalia.

ABN heeft een belang van 8,6 procent in Capitalia, waarmee het de grootste individuele aandeelhouder is. De waarde van het belang van ABN bedraagt ongeveer 1,7 miljard euro.

Bod

In de media werd al enige tijd gespeculeerd over het bod van de grootste bank van Italië op Capitalia. Dinsdag bevestigde Capitalia de fusiegesprekken. Voor zondagavond staat een persconferentie gepland.

Aandelen

UniCredit wil 1,12 eigen aandelen neerleggen voor één aandeel Capitalia, waarmee de Romeinse bank wordt gewaardeerd op 8,43 euro per aandeel. De transactie moet binnen drie jaar tot kostenbesparingen leiden van in totaal 1,16 miljard euro en wordt naar verwachting in oktober afgerond.

De combinatie, die verder gaat onder de naam UniCredit, leidt tot de op vijf na grootste bank ter wereld en telt circa 164.000 werknemers.

Het gecombineerde concern behoudt een belang van 9,39 procent in de handelsbank Mediobanca. De rest van de deelnames wordt verkocht.

UniCredit is de grootste bank van Italië gemeten naar marktwaarde, maar concurrent Intesa-Sanpaolo heeft meer vestigingen. Na de fusie bezitten de beide banken samen bijna de helft van de Italiaanse financiële markt.

Profumo

Alessandro Profumo, de topman van UniCredit, blijft na de fusie aan. Ook president-commissaris Dieter Rampl behoudt zijn functie.

Het Italiaanse persbureau ANSA meldde dat Capitalia-bestuursvoorzitter Matteo Arpe op 31 mei vertrekt. De voorzitter van de raad van toezicht van Capitalia, Cesare Geronzi, krijgt een plek in het bestuur van UniCredit. ABN krijgt geen bestuurszetel.

De twee banken houden eind juli en begin augustus aandeelhoudersvergaderingen om de fusie aan de aandeelhouders voor te leggen.

In de media werd al enige tijd gespeculeerd over het bod op Capitalia. Dinsdag bevestigde Capitalia de fusiegesprekken. UniCredit is ongeveer vier keer zo groot als Capitalia.

Steun

De bankenfusie heeft al de steun van minister-president Romano Prodi en de minister van Economische Zaken Tommaso Padoa-Schioppa.

Capitalia werd lang gezien als een overnamedoelwit voor buitenlandse banken. Dankzij de overname door UniCredit blijft de bank nu in Italiaanse handen.

UniCredit nam in juni 2005 voor bijna 15,5 miljard euro de Duitse HypoVereinsbank en een aantal dochterondernemingen over. Daardoor verwierf het concern een sterke positie in Duitsland en grote delen van Oost- en Midden-Europa.

In totaal zal de combinatie wereldwijd 9200 filialen tellen en 40 miljoen klanten. Het totale vermogen bedraagt ongeveer 960 miljard euro.

Consolidatiegolf

De overname volgt op een consolidatiegolf binnen de Europese bankensector. ABN Amro staat in het middenpunt van een felle overnamestrijd tussen het Britse Barclays en een consortium met daarin Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis.