DE BILT - Scholen in het middelbaar beroepsonderwijs hebben de komende vijf jaar in totaal een half miljard euro extra nodig om het onderwijs te vernieuwen. Dat heeft voorzitter van de MBO Raad Margo Vliegenthart zaterdag gezegd in dagblad Trouw.

Samen met het kabinet willen de mbo-scholen dat de lessen beter aansluiten bij de wensen van het bedrijfsleven. Leerlingen moeten daarom meer zogeheten competentiegericht onderwijs krijgen. Het gaat om kennis en vaardigheden die rechtstreeks van de beroepspraktijk zijn afgeleid.

Volgens Vliegenthart is extra geld verder nodig om mbo-scholen meer maatwerk te kunnen leveren. Zij moeten aangepast onderwijs aanbieden aan leerlingen die sneller of juist langzamer leren. Met de half miljard aan extra middelen moeten docenten worden bijgeschoold en ondersteund.

Onlangs stelde staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs een algehele invoering van het competentiegericht onderwijs, ook wel het nieuwe leren, uit tot 2010. Zij oordeelde dat de scholen meer tijd nodig hebben om de vernieuwing in te voeren.