AMSTERDAM - Akzo Nobel en Philips hebben dinsdagochtend na de presentatie van hun jaarcijfers moeten inleveren op de effectenbeurs in Amsterdam. Beide kwamen met tegenvallende resultaten. De klap was het grootst voor Akzo. Het chemie- en farmacieconcern duikelde ruim 6 procent. Philips verloor 0,55 procent.

Beursjournaal (video): Philips slechter dan verwacht. Ook Akzo zwak.
Verder: Ballast Nedam bestudeert bod ok Nederlandse tak. BESI laat verlies niet verder oplopen.

Beursstemming (video): Cijferregen en Greenspan invloedrijk.
Ahold herstelt, Akzo afgestraft op slechte vooruitzichten. Ballast Nedam spuit omhoog na bod.

Er was met spanning uitgekeken naar de cijfers van Akzo en Philips. Die bepaalden echter niet de algemene stemming op het Damrak. Die was positief na de malaise maandag en stijgende koersen in New York.

De AEX-index stond na een uur handel 1,7 procent hoger op ruim punten. De belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam werd vooral omhooggetrokken door de financiële instellingen. Fortis, Aegon en ABN Amro prijkten bovenaan met koerswinsten tussen de 3,5 procent en 4 procent. Fortis kreeg een hogere waardering van zakenbank Morgan Stanley. Ook zwaargewichten als Unilever en Koninklijke Olie stegen.

Op het Damrak viel verder Ballast Nedam op. De bouwonderneming maakte bekend de Nederlandse tak van de internationale activiteiten af te splitsen. Beleggers waren evenwel het meest gecharmeerd van de mededeling dat op Ballast Nedam Nederland een bod is uitgebracht. De koers schoot bij aanvang van de handel meer dan 20 procent omhoog. Even na 10.00 uur was daar 13 procent van over.

De rest van Europa leed onder een gebrek aan nieuws, maar dat belette beleggers niet de weg omhoog te zoeken. De FTSE-index in Londen noteerde een winst van 1,2 procent en de DAX-index in Frankfurt steeg 1,1 procent. Parijs was het positiefst met een winst van 1,8 procent.

Euro

In de valutahandel bleef de koers van de euro maar net boven de ,07 dollar. De munteenheid stond onder druk door het geruzie binnen de NAVO en door slechte cijfers over de Duitse handelsbalans. Handelaren betaalden voor de euro 1,0710 dollar tegen 1,0745 als slotkoers maandag. In ponden sterling bleef de euro op 0,6600 pond staan.