AMSTERDAM - Herman Wijffels vindt dat het besluit over het vertrek van Wereldbank-president Paul Wolfowitz te lang heeft geduurd, waardoor de bank extra schade is berokkend. Dit zei hij in een vrijdag uitgezonden interview met RTL Nieuws.

Wijffels was voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar de handelwijze van Wolfowitz.

Wolfowitz kwam in het nauw wegens een omstreden salarisverhoging die hij regelde voor zijn vriendin. Hij stapt op 30 juni op.

Reputatie

Volgens Wijffels heeft de affaire de reputatie van de Wereldbank ernstig geschaad. Hij is bovendien boos dat het zo lang heeft geduurd om tot een besluit over het vertrek van Wolfowitz te komen.

"Het vertrek komt vier weken te laat", aldus Wijffels.

Compromis

Verder legt hij zich neer bij het compromis dat is bereikt over de opvolger van Wolfowitz. De opvolger wordt in ieder geval weer een Amerikaan.

Alleen onder deze voorwaarde konden de Amerikanen leven met het vertrek van Wolfowitz, aldus Wijffels.

Traditie

Het is traditie dat de Verenigde Staten de president leveren van de Wereldbank. Europa mag, volgens dit ooit gesloten herenakkoord, de hoogste bestuurder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kiezen.

Kwaliteit

Het bestuur van de bank had, volgens Wijffels, liever gekozen op basis van kwaliteit in plaats van nationaliteit. Maar hij legt zich bij het compromis neer.

"Om aan de Amerikanen duidelijk te maken dat het ons gaat om de persoon Wolfowitz, is er de bereidheid om akkoord te gaan met iemand van Amerikaanse nationaliteit."

Oud-Rabobank-topman Wijffels was begin dit jaar nog informateur van het huidige kabinet Balkenende IV.