AMSTERDAM - Onzekerheid over het conflict met Irak zaaide maandag wederom angst onder beleggers. Gesteggel binnen de NAVO over de plannen van de Amerikaanse president Bush zorgden deze keer voor een negatief sentiment. Twijfels aan de buffers van de grote verzekeraars zette de koersen in Amsterdam verder onder druk.

De AEX-index sloot op 274,80 punten, nog eens 1,6 procent lager dan het lagere slot van vrijdag. Toen sloot de beurs in Amsterdam onder de laagste stand van dit jaar. Maandag belandde de index op het niveau van november 1996. Aegon en ING verloren het meeste, respectievelijke 4,7 en 5,5 procent.

Elders in Europa verloren de indices eveneens terrein, maar minder dan in Amsterdam. In Londen stond de FTSE rond het slot van de AEX op een verlies van 0,7 procent. In Parijs sloot de CAC-40 met een min van 0,9 procent. Frankfurt leverde met nog ruim twee uur handel te gaan 0,8 procent in.

Maandag bepaalde het verzet van Frankrijk, Duitsland en België tegen de militaire plannen van de Verenigde Staten voor een groot deel de stemming op de Europese beurzen. De op de beurs zo gewenste duidelijkheid over de kwestie lijkt daarmee weer verder weg. De verwachting op de financiële markten is dat zodra de eerste aanvallen op Saddam Hussein beginnen, de koersen weer zullen stijgen.