UTRECHT - Ongeveer zeshonderd schoonmakers hebben maandag in de Jaarbeurs te Utrecht gedemonstreerd voor een betere CAO in de schoonmaak. "Een onverwacht groot succes", aldus bestuurder E. Stam van de organiserende vakbond FNV Bondgenoten.

De schoonmakers droegen shirts met teksten als 'We hebben er schoon genoeg van' en 'We laten ons niet wegpoetsen'. Ze waren afkomstig uit het hele land, waardoor op enkele tientallen locaties werknemers in staking zijn gegaan. Dit betreft vooral plekken waar treinen worden opgeruimd en gewassen.

Het protest volgde op een reeks kleinere acties. Daarbij is in totaal 650 mandagen gestaakt, aldus Stam. Hij zegt voorlopig door te gaan met kleinere acties, zolang de werkgevers niet reageren op zijn verzoek de CAO aan te passen. "Bij iedere contractwisseling waarbij rechten worden aangetast en bij elke urenvermindering gaan we er vol tegenaan", kondigde Stam aan. Zondag had hij al gezegd individuele bedrijven op te zoeken voor betere CAO-afspraken.

Voorzitter H. van der Kolk van FNV Bondgenoten zei dat de bond zich niet neerlegt bij de CAO die vorige maand is afgesproken tussen CNV Bedrijvenbond en de werkgeversorganisatie OSB. "Jullie verdienen beter: het is te gek voor woorden dat de werkgever zomaar je uren kan verminderen en werkdagen kan afpakken als je ziek bent."

Van der Kolk benadrukte dat de FNV Bondgenoten zesmaal zoveel leden heeft als de CNV-bond, namelijk 13.000. De bond heeft bij de acties vorige maand 480 nieuwe leden ingeschreven, onder wie veel allochtonen.

De werkgeversorganisatie OSB is totaal niet onder de indruk van de opkomst van zeshonderd demonstranten. Voorzitter H. van Weerdenburg: "Dit is geen stakingsactie, maar ledenwerving door FNV Bondgenoten. Over de rug van treinreizigers en ziekenhuispatiënten, die nu met de rommel zitten, zoekt de bond nieuwe leden. Volstrekt verwerpelijk. De FNV diskwalificeert zichzelf als maatschappelijke organisatie."

De werkgevers menen dat FNV Bondgenoten zich gewoon bij de bestaande CAO moet aansluiten. Die wordt naar verwachting algemeen verbindend verklaard voor de 200.000 schoonmakers in Nederland.