BRUSSEL - Malta en Cyprus zijn klaar om 1 januari de euro in te voeren. De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) concluderen dat in rapporten die woensdag openbaar zijn gemaakt.

De twee EU-landen in de Middellandse Zee voldoen aan de criteria voor de inflatie, rente, begrotingstekort en wisselkoers voor de Maltese lira en de Cypriotische pond.

De uiteindelijke beslissing wordt formeel 10 juli genomen door de ministers van Financiën van de EU-landen, na beraad met het Europees Parlement en de regeringsleiders van de EU-landen.

Politiek probleem

Voor Cyprus speelt op de achtergrond wel een groot politiek probleem. Het noordelijk deel van het land wordt namelijk bezet door Turkije, dat er een eigen republiek heeft uitgeroepen.

Als de Europese politici akkoord gaan, worden Malta en Cyprus het veertiende en vijftiende EU-land met de euro.

Slowakije

Naar verwachting zal Slowakije het volgende land zijn dat de Europese eenheidsmunt invoert. Het land mikt op invoering in 2009. De Baltische staten hebben plannen voor invoering moeten laten varen, omdat hun inflatie uit de hand liep door de snelle economische groei.

Tsjechië, Polen en Hongarije hebben hun ambities ook moeten uitstellen, wegens te hoge begrotingstekorten tot minstens eind 2008. Bedoeling is dat uiteindelijk bijna alle EU-landen de euro invoeren.

Stabiliteitspact

Ook Groot-Brittannië, Italië en Portugal hebben te hoge begrotingstekorten.

De EU-landen hebben in het zogeheten Stabiliteitspact afgesproken hun begrotingstekorten en staatsschulden te beperken. Dat moet de koers van de euro helpen stabiel te blijven.