AMERSFOORT - Rover, de belangenorganisatie van reizigers in het openbaar vervoer, betreurt de extra vertraging bij de ingebruikname van de hogesnelheidlijn ten zeerste. Dat meldde Rover woensdag.

Een dag eerder maakte minister Camiel Eurlings van Verkeer bekend dat de hogesnelheidslijn op zijn vroegst in december gaat rijden op het traject Amsterdam-Rotterdam.

Tussen Rotterdam, Breda, Antwerpen en verder is pas HSL-verkeer voorzien vanaf oktober 2008. Eurlings wil alleen nog praten over streefdata en houdt de mogelijkheid van extra vertragingen met "tenminste enkele maanden" nadrukkelijk open.

Beneluxtrein

Rover is wel blij dat de Beneluxtrein langer blijft rijden. Deze intercitydienst tussen Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Roosendaal en Brussel zou komen te vervallen bij de ingebruikname van de nieuwe dienstregeling in december.

HSL-Zuid had deze treindienst moeten vervangen. Rover heeft zich altijd verzet tegen het schrappen van de Beneluxtrein. De organisatie vindt dat de reiziger moet kunnen kiezen tussen HSL-Zuid en de internationale intercity. Er werd zelfs een klacht ingediend bij de NMa. Die procedure is nu ingetrokken omdat de Beneluxtrein voorlopig gewoon blijft rijden.