DEVENTER - Veel Nederlanders weten niet van het bestaan van de Europese zorgpas. Met de kaart, die gratis bij de zorgverzekeraar aangevraagd kan worden, hoeft in de landen van de Europese Unie geen ziekenhuisrekening te worden voorgeschoten.

De Verzekeraarshulpdienst (VHD), die helpt als Nederlanders op reis in het buitenland in de problemen raken, meldde woensdag dat nog maar weinig mensen zo'n kaart in hun bezit hebben. Het bedrijf bevestigde een bericht hierover in De Telegraaf.

De European Health Insurance Card is op 1 januari van het vorige jaar ingevoerd. De kaart is iets anders dan de Nederlandse zorgpas, die iedere verzekerde automatisch van de zorgverzekering krijgt. De Europese versie geeft recht op medische noodhulp in alle landen van de EU.

Volgens VHD-manager Han Kettenis heeft bijna niemand er een omdat niemand het weet. "Het is niet goed gecommuniceerd."

Rompslomp

Met het kaart is de reiziger van een hoop problemen gevrijwaard. "Als je niet voldoende geld bij je hebt, is het een hele rompslomp om dat te organiseren. Met de medische problemen die er al zijn, kan je dat er eigenlijk niet bij hebben." De medische zorg kan zelfs geweigerd worden als niet duidelijk is hoe de gedupeerde is verzekerd, waarschuwt Kettenis de Nederlandse vakantiegangers.

Sinds de invoering van de nieuwe zorgwet en daaraan gekoppeld de introductie van de Europese zorgpas, heeft de VHD slechts een dossier in behandeling gehad, waarbij de reiziger zijn zorgpas heeft benut. "Het is opvallend dat er zo weinig gebruik wordt gemaakt van deze kaart."

Behalve bij de eigen zorgverzekeraar valt de Europese gezondheidskaart ook aan te vragen op www.ehic.nl. De kaart wordt na een aantal dagen thuisbezorgd.