AMSTERDAM - De Belastingdienst heeft per ongeluk gevoelige informatie openbaar gemaakt over een onderzoek naar Nederlanders met zwart spaargeld in Luxemburg. Dat meldt de Volkskrant woensdag.

Hierdoor zijn de naam van de bank waar onderzoek is gedaan, Van Lanschot, en de wijze waarop de Belastingdienst de informatie verkreeg uitgelekt.

De fiscus publiceerde vorige maand in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur het 'draaiboek van de landelijke actie Bank zonder Naam' op zijn website. De Belastingdienst maakte gevoelige informatie onleesbaar met zwarte balken.

Bemoeilijken

De vertrouwelijke gegevens zijn volgens de Volkskrant echter weer makkelijk leesbaar te maken. Door de blunder is nu openbaar hoe de dienst informatie over Nederlandse cliënten van Van Lanschot achterhaalde. Belastingontduikers kunnen nu dus weten hoe de fiscus zijn gegevens verzamelt en het onderzoek eventueel bemoeilijken.

De Belgische justitie stuitte bij een huiszoeking van een verdachte op de informatie. Het betrof informatie uit de administratie van Van Lanschot zoals namen, rekeningennummers, banksaldi en aandelenportefeuilles. De Belgen droegen daarop de gegevens over aan de Nederlandse Belastingdienst.

Van Lanschot zegt in een reactie tegen de Volkskrant dat de Belastingdienst onzorgvuldig heeft gehandeld. De bank wil niet zeggen of zij een rechtzaak tegen de fiscus aanspant.