AMSTERDAM - De naam Postbank verdwijnt. Het moederconcern ING wil vanaf 2009 alleen nog bankieren onder eigen naam. De maatregel kost wel 2500 voltijdbanen.

Het aantal gedwongen ontslagen zegt ING tot een minimum te beperken, maar de vakbonden spreken al van een drama voor de werknemers.

"Door de activiteiten van de Postbank en ING Bank te combineren, kunnen we onze dienstverlening verbeteren en een betere focus behouden op kostenbeheersing", verklaarde bestuursvoorzitter Michel Tilmant van ING de samenvoeging van beide divisies.

Het grootste gedeelte van de banen verdwijnt bij ING en de Postbank, verduidelijkte een woordvoerder. Daar werken nu nog 10.000 mensen. Er gaan ook 750 van de 7000 banen verloren bij de administratieve en it-afdeling. De vakbonden hebben volgende week een gesprek met het ING-bestuur over de sanering.

Drama

"ING heeft de twee banken reeds zestien jaar lang naast elkaar in stand gehouden. Dat het concern nu ineens kiest voor een andere weg, mag niet worden afgewenteld op de medewerkers", zei bestuurder Ahmed Kansouh. "Dit is een drama voor de werknemers", verklaarde Fred Polhout van FNV Bondgenoten. De bestuurder vreest dat het aantal mensen dat met de sanering te maken krijgt aanzienlijk boven de 2500 ligt. Velen hebben bij ING een deeltijdbaan.

Voor de rekeninghouders van de Postbank, zo'n 7,5 miljoen, verandert volgens het bedrijf in ieder geval niets. Ze houden hun huidige gironummer. De Postbank is een begrip in Nederland. De wortels van het concern liggen in 1881. Inmiddels verzorgt het meer dan de helft van alle betalingen in ons land en verwerkt het per dag vijf miljoen transacties.

De operatie kost ING veel geld. De komende vijf jaar gaat er 890 miljoen euro inzitten. Daar staat wel tegenover dat vanaf 2011 het concern 440 miljoen euro aan de winst voor belastingen kan toevoegen dankzij de samenvoeging van de activiteiten.

Presentatie

ING maakte het nieuws woensdag bekend bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal. De bankverzekeraar boekte een winst van bijna 1,9 miljard euro. Dat was ongeveer evenveel als financieel analisten hadden verwacht. Wel betekende het een daling van 5,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Gironummer

Hoewel het merk Postbank verdwijnt, behouden de 7,5 miljoen klanten van de bank hun gironummer. Ook na 2009, wanneer Postbank niet meer bestaat, verandert daaraan niets.