WASHINGTON - Het bestuur van de Wereldbank heeft dinsdag geen besluit genomen over het lot van de in opspraak geraakte president Paul Wolfowitz. Dat meldde de BBC woensdag.

Bekijk video

Hij heeft zijn handelen dinsdag verdedigd voor het 24 leden tellende bestuur. Wolfowitz reageerde op een rapport van een panel van de Wereldbank dat stelt dat hij de regels heeft overtreden. Zijn optreden heeft volgens het panel een ernstig negatief effect gehad op de reputatie en geloofwaardigheid van de Wereldbank.

Emotioneel beroep

Wolfowitz deed een emotioneel beroep op de bewindvoerders hem zijn baan te laten behouden en beloofde zijn managementstijl te veranderen om zo het vertrouwen van de staf terug te winnen. Hij waarschuwde dat het opzeggen van het vertrouwen in hem de Wereldbank veel meer schade zou kunnen toebrengen dan dan de zaak waarvan hij wordt beschuldigd.

Volgens de advocaat van Wolfowitz presenteerde zijn cliënt een "sterke zaak" en verliep de hoorzitting naar tevredenheid. Raadsman Robert Bennett: "We hebben overweldigend bewijs gepresenteerd dat hij steeds handelde in het belang van de bank en in goed vertrouwen". Wolfowitz pleitte in de hoorzitting voor een "rechtvaardige oplossing".

Opties

Het bestuur van de Wereldbank komt woensdag weer bijeen om te praten over de toekomst van zijn president. De Amerikaanse regering heeft Wolfowitz steeds gesteund. Woordvoerder Tony Snow van het Witte Huis herhaalde dat standpunt dinsdag nog eens, maar liet ook weten dat de belangen van de Wereldbank voorop staan en dat "alle opties op tafel liggen".

The New York Times meldde woensdag dat de Amerikaanse regering het idee zou hebben gelanceerd om Wolfowitz vrijwillig ontslag te laten nemen als het bestuur van de Wereldbank hem niet ongeschikt verklaart voor het leiderschap van de instelling. De krant baseert zich op bronnen binnen de regering en bij de Wereldbank.