DEN HAAG - Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën wil een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen dat het bedrijf waarvan hij tot zijn aantreden directeur was de arbeidswetgeving zou hebben overtreden.

De Jager heeft dat dinsdag laten weten in reactie op een bericht in de Volkskrant.

RSI

Daarin staat dat de staatssecretaris bij zijn softwarebedrijf ISM de oprichting van een ondernemingsraad zou hebben tegengewerkt en onwettige arbeidscontracten zou hebben ondertekend.

Zo zou het bedrijf alle aansprakelijkheid voor de ziekte rsi bij de werknemers hebben gelegd.

Overtrokken

"Om aan alle geruchten een einde te maken" heeft De Jager aan voorzitter Amandus Lundqvist van de TU Eindhoven, tevens oud-IBM-topman, gevraagd een onderzoek te doen naar de bedrijfsvoering van ISM in de periode dat hij daar directeur was.

Hetze

In de tv-rubriek NOVA zei De Jager dinsdagavond: "Ik heb de wet niet overtreden en ik ben integer." Volgens CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) is er sprake van "een hetze" tegen zijn partijgenoot. Een woordvoerder van ISM noemt de beschuldigingen aan het adres van zijn oud-directeur "niet waar en zwaar overtrokken".

Brief

De Tweede Kamer vroeg dinsdag op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik om een brief van premier Jan Peter Balkenende over de zaak.

Balkenende liet weten dat in de kabinetsformatie het gebruikelijk onderzoek naar het verleden van De Jager heeft plaatsgehad, en dat daarbij geen beletselen zijn gebleken die zijn benoeming de weg zouden kunenn staan.

Verder verwijst de premier naar het onafhankelijke onderzoek dat De Jager laat instellen.

Vendrik zegt in een reactie blij te zijn met dat onderzoek. Hij wacht dat eerst af. Vendrik hoopt wel dat het er ruim voor de zomer is.

Pensioenpremies

CDA'er De Jager kwam ook kort voor zijn benoeming al in het nieuws over zijn verleden als zakenman. Een bedrijf waarvan hij de aandelen bezit, bleek pensioenpremies te laat te hebben afgedragen.

De Jager wees er destijds op dat hij geen werkgever was bij het betreffende bedrijf en dus ook niet verantwoordelijk voor het afdragen van pensioenpremies.

Balkenende kwam destijds na een uitvoerig onderzoek tot de conclusie dat er geen beletselen waren voor De Jager om tot het kabinet toe te treden.