LONDEN - Patat bakken en ook nog korting krijgen op benzine? Dat kan sinds zondag in het Britse Coalisland in Noord-Ierland. Een pomphouder is daar begonnen met een campagne om frituurvet om te ruilen tegen goedkopere benzine. Iedere keer dat een automobilist aankomt met een bak gebruikt frituurvet, krijgt hij de benzine per liter 7 pence (bijna 11 eurocent) goedkoper.

De directeur van de pomphouder, Tracy O'Neill, zei maandag in de Britse krant The Guardian dat ze aan potentiële klanten speciale bakken verstrekt waarin ze de frituurvet kunnen verzamelen. "Het is net zo gemakkelijk als het uit de pan te halen."

Naast commerciële motieven spelen milieuoverwegingen een rol, aldus O'Neill van O'Neill's Fuels. Nu gooien de meeste Britten hun vet gewoon weg, terwijl het ook opnieuw te gebruiken is. Van het vet kan bijvoorbeeld biodiesel worden gemaakt, die minder zwavelverbindingen bevat en minder schadelijke stoffen uitstoot. Deze diesel is bovendien goedkoper dan de gewone: circa 20 pence (30 eurocent).

Automobilisten in Wales bleken vorig jaar al te experimenteren met alternatieven voor de tegenwoordig dure benzine. De alarmbellen gingen af toen supermarktketen Asda melding maakte van een ongewoon hoge omzet uit de verkoop van goedkope plantaardige olie.

Weggebruikers in Coalisland en omgeving hoeven volgens O'Neill's Fuels niet bang te zijn voor een frituurlucht op de openbare weg. "Ik heb nog niets geroken", aldus de directeur.