AMSTERDAM - Het verzet binnen de NAVO van Frankrijk en België tegen een te voortvarende Amerikaanse militaire planning tegen Irak, heeft maandagochtend voor een groot deel de stemming op de Europese beurzen bepaald. Analisten beschouwen de crisis binnen het bondgenootschap en het mogelijke Frans-Duitse vredesinitiatief als nieuwe signalen dat onzekerheid over Irak blijft bestaan.

Beursstemming (video): Irak, Wall Street en aanstaande cijferregen.
Beleggers wachten af. Stilte voor de storm of storm in een glas water? KPN en ING grote dalers.

Beursjournaal (video): Fortis zwijgt over verkoopplan Suez.
Suez zou belang van 10 procent in Fortis willen verkopen. Verder: Banken moeten betalen aan DNB.

Effectenhandelaren en beleggers houden in de regel meer van duidelijkheid. Kort na opening van de handel, toen de onenigheid binnen de NAVO manifest werd, leverden de Europese indices hun minieme winsten direct in. Op het Damrak viel de AEX-index in ruim een half uur ruim vier punten terug tot dik 274 punten. Vervolgens kroop de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs weer langzaam omhoog, om tegen de middag uit te komen op 276,86 punten (min 0,9 procent).

Elders in Europa was eenzelfde beeld te zien. Frankfurt boog het verlies om in duidelijke winst (0,3 procent). Londen schommelde aan het einde van de ochtend rond het slot van vrijdag en Parijs beperkte het verlies tot 0,6 procent.

De winnaars onder de AEX-fondsen zagen de koersen maar gering oplopen. 'Pennystock' Getronics voerde de lijst aan met een plus van 4 procent, maar omgerekend in geld ging het slechts om een waardestijging van 1 eurocent per aandeel. De andere stijgers moesten het doen met winsten van 1,5 procent of minder.

Onderaan de lijst zaten veel financiële waarden. ING (min 3,3 procent), Aegon (min 2,7 procent) en ABN Amro (min 1,6 procent) slagen er maar niet in de bestaande zorgen over hun winstgevendheid weg te nemen.

Branchegenoot Fortis deed het relatief het best. De onderneming ging slechts 0,4 achteruit, na berichten dat ze een belang van het Franse nutsconcern Suez wil terugkopen. Op die manier zou Fortis zich tegen een mogelijke vijandige overname willen indekken.

Ook op andere Europese beurzen moesten de 'financials' het ontgelden. Münchener Rück, 's werelds grootste herverzekeraar met belangen in meer dan de helft van de DAX-fondsen, gleed 3,8 procent weg. Ook Commerzbank en de Hypo- und Vereinsbank moesten een veer laten. In Parijs moesten verzekeraars AXA en Assurances Generals de France genoegen nemen met verliezen van meer dan 2 procent.

Disetronic, fabrikant van insuline-injectiepompen, profiteerde van een overnamebod door farmacieconcern Roche. De Zwitsers bieden voor de overname een premie van 57 procent per aandeel, Disetronic schoot daarop in de ochtend 51 procent omhoog.

British Airways

British Airways, dat over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een onverwacht hoge nettowinst haalde, kreeg nauwelijks waardering voor zijn goede cijfers. Het bedrijf verwacht dat 2003 moeilijker zal worden dan 2002 en daardoor verloor het aandeel 1,3 procent. Op het Damrak verging het branchgenoot KLM (min 1,5 procent) nauwelijks beter.

In Parijs behoorde lucht- en ruimtevaartconcern EADS tot de verliezers. Het bedrijf kwam maandag met omzetcijfers over 2002 en die vielen lager uit dan in het voorgaande jaar. Het aandeel leverde 2,25 procent in. Vivendi Universal, dat ook omzetcijfers publiceerde, steeg 2,6 procent.

Euro

Op de valutamarkt week de koers van de euro ten opzichte van de dollar met 1,0810 dollar niet af van de slotstand van vrijdag. Ten opzichte van het Britse pond sterling zakte de Europese munteenheid van 0,6630 naar 0,6620 pond.