DEN HAAG - Meergranenbrood is niet per definitie gezonder dan bruin- of volkorenbrood. Dat stelt de Consumentenbond dinsdag op basis van een steekproef, waarbij vier broodsoorten van onder meer supermarkten met elkaar werden vergeleken.

"Een grof uiterlijk en de suggestieve naam zeggen niets over het gehalte aan voedingsvezels", aldus de bond. Het ministerie van Volksgezondheid moet volgens de belangenorganisatie in de warenwet een omschrijving opnemen voor de term meergranen "zodat consumenten niet langer misleid worden".

Voedingsvezels

Op dit moment hanteert de warenwet alleen aparte definities voor witbrood, tarwebrood en volkorenbrood, dat veruit de meeste voedingsvezels bevat. Een hoog gehalte aan vezels zorgt voor gezondere boterham. Ze bevorderen de darmwerking en een soepele stoelgang.

Ook komt er steeds meer bewijs dat voedingsvezels bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten en suikerziekte.

Steekproef

Tijdens de steekproef vergeleken de onderzoekers van de Consumentenbond broden bij acht supermarktketens en vier andere winkels. De bond kwam er achter dat de hoeveelheid vezels bij volkorenbrood (fijn, grof en allinson) altijd rond de 7 gram per 100 gram schommelt.

Bij meergranenbrood zijn de verschillen daarentegen erg groot. Zo bevatten de meergranenboterham van Super de Boer en Aldi twee keer zo veel voedingsvezels als de meergranenvariant van Lidl. Het laatste brood zou meer lijken op witbrood dan op volkorenbrood.

Oergranen

"Het meergranenbrood van Lidl scoort daarom slecht, terwijl de variant van C1000 (oergranen) niet verder komt dan het oordeel redelijk", stelt de Consumentenbond.

Kleurstof

Het is niet de eerste keer dat de bond een broodonderzoek uitvoert. Vorig jaar wees een onderzoek uit dat donkerbruin brood in een aantal gevallen nauwelijks meer voedingsvezels bevat dan witbrood. "Veel donkerbruin brood dankt zijn kleur simpelweg aan een kleurstof", memoreert de organisatie. "Ook 'hoe bruiner het brood, hoe gezonder', gaat dus niet op".