MAASTRICHT - De staking bij het sanitairbedrijf Sphinx in Maastricht is maandag beëindigd. Vakbonden en directie hebben zondagavond een akkoord bereikt na bemiddeling door burgemeester G. Leers van Maastricht.

Het akkoord betekent dat de 120 werknemers die ontslag is aangezegd een hogere vergoeding krijgen dan de directie aanvankelijk had geboden, aldus onderhandelaarster H. Kijzers van vakbond FNV Bondgenoten. De werknemers krijgen bovendien doorbetaald tijdens hun opzegtermijn. Ook krijgen ze het geld minstens een jaar eerder. De directie wilde de betaling aanvankelijk over drie jaar spreiden.

De staking bij de fabrikant van wastafels en toiletten begon dinsdag. De 630 werknemers legden massaal het werk neer. Ze hielden woensdag een protestmars naar het stadhuis. Ze vroegen het gemeentebestuur hulp in de vastgelopen onderhandelingen met Sphinx, dat sinds 1999 onderdeel is van het Finse badkamerconcern Sanitec.

Kijzers had zich vrijdag nog tegen bemiddeling uitgesproken. "Maar als je wordt gebeld door iemand met zoveel gezag in de stad als Gert Leers, dan ga je toch praten, ook al hadden we weinig onderhandelingsruimte", aldus de FNV-onderhandelaarster.