LONDEN - Sony gaat flink reorganiseren. Aparte divisies zoals elektronica en muziek zullen in de toekomst een geheel worden. Sony wil over de hele wereld enkele regionale centra inrichten en van daaruit de bedrijfsvoering doen.

Er zijn nog geen definitieve besluiten genomen, maar in een vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times zegt Sony-topman Nobuyuki Idei dat de plannen in een vergevorderd stadium zijn. De krant meldt dat de reorganisatie medio dit jaar haar beslag moet krijgen.

De nieuwe opzet moet een einde maken aan een periode van onzekerheid over de toekomstige bedrijfsstructuur van Sony, dat het afgelopen jaar de helft van zijn beurswaarde heeft verloren.

In het vraaggesprek zegt Idei dat er onder meer een regionaal bestuurscentrum komt in Europa, waarbij de belangrijkste kantoren waarschijnlijk in Berlijn en Londen worden gevestigd. In Azië gebeurt dat ook. Volgens Idei heeft Sony geen behoefte meer aan aparte besturen voor muziek en film. Op dit moment vormen Sony Music en Sony Pictures Entertainment de belangrijkste onderdelen die zich met amusement bezighouden.

De nieuwe opzet moet ook de weg vrij maken voor nieuw bloed in de organisatie. Door strakke regelgeving in Japan is het nu moeilijk om bestuursleden te vervangen.