AMSTERDAM - Het fileleed is voor ruim de helft van de werknemers die er dagelijks mee te maken hebben aanleiding om een verandering van baan te overwegen. Dat blijkt uit een onderzoek van vacaturesite MegaJobs. Dertien procent van de ondervraagden is al eens van baan veranderd om minder lang in de file te staan.

Ongeveer 48 procent van de respondenten staat dagelijks in de file. Voor 23 procent van de filerijders betekent dat een vertraging die oploopt van een kwart tot de helft van de reistijd zonder files. Voor dertien procent betekenen de rijen auto's een 75 procent extra reistijd. Een op de tien Nederlanders doet twee keer zo lang over de rit naar de werkplek door files.

Volgens 43 procent van de ondervraagden is het vrachtverkeer de oorzaak van de fileproblematiek. Truckers zouden te langzaam inhalen en te weinig afstand houden, waardoor problemen ontstaan voor invoegende auto's. Ook wezen veel ondervraagden op het aantal ongelukken waarbij vrachtwagens zijn betrokken en die voor veel oponthoud zorgen.

Voor het onderzoek werden vijfhonderd bezoekers van de site van MegaJobs ondervraagd.